IRC (Internet Relay Chat)

IRC (Internet Relay Chat) İletişim Araçlarının Gücü

Günümüzde internetin sunduğu çok sayıda imkan vardır. Bunlar arasında en eski ve en çok kullanılan olanlarından biri olan IRC (Internet Relay Chat). IRC, insanların diğer insanlarla iletişime geçebilmesi için kullanılabilecek bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Son yıllarda, IRC’nin online sohbetler, forumlar, oyunlar gibi çok değişik şekillerde etkili iletişim aracı olarak kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.

IRC’nin Nasıl Çalıştığı

IRC, İnternet üzerinden gerçek zamanlı grupta mesajlaşma istemcisi olarak tanımlanmaktadır. Aslında IRC ile başlamadan önce kullanıcılar anlık mesajları daha karmaşık bir ağda aktarabildikleri iletme sistemi olan BBS’nin (Bulletin Board System) türevlerini kullanırlardı. IRC istemcileri ise, daha karmaşık bir metot olan IRC protokolünü kullanarak çalışıyor. IRC protokolü, kanallar (çok sayıda kullanıcını tutabilecek şekilde kolayca düzenlenebilen alanlar) aracılığıyla çoklu kullanıcının çalışmasını sağlar. Her kanalda aralarında sohbet edebilecek çok sayıda kullanıcı vardır. Kullanıcılar tarafından oluşturulan kanallar ayrıca bağlantılar aracılığıyla diğer IRC sunucularına bağlanabilir, bunun sayesinde birçok kişi aynı zamanda aynı kanala katılabilir ve iletişim kurabilir. IRC, insanların belirli anlara ve olaylara bağlı canlı olarak sohbet etme ve diğer internet servislerine bağlanma gibi farklı şeyleri yapabilme özelliği nedeniyle popüler olmuştur.

IRC’nin Faydaları

IRC’nin en büyük avantajı kişiler arası iletişimi hızlandıracak ve kolaylaştıracak çok yönlülüğüdür. Herhangi bir engele takılmadan ve iletişim gecikmesi olmadan kullanıcılar, dünyanın herhangi bir yerinden aralarındaki bağlantıyı sağlayabilirler. Diğer internet araçlarıyla karşılaştırıldığında, IRC kullanıcıları arasında inanılmaz hızlı ve son derece verimli bir iletişim sağlarlar. Ayrıca, IRC içerisinde oluşturulan kanallar kullanıcıların aynı anda belli bir konu üzerine tartışmalarını ve konsülasyonlarını paylaşmasını sağlar.

IRC Kullanımının Zorlukları

Tüm oldukça faydaları olsa da, IRC kullanmayla ilgili bazı zorlukların da olduğunu söylemek gerekir. IRC kullanıcıları, IRC sunucuları ile aralarında bağlantı kurabilmek için IRC kullanıcılarına özel bir yazılım yüklemeleri gerektiğini anlamakla başlarlar. Ayrıca IRC kanallarında bulunup iletişim kurabilmek için bu yazılımlar, komut satırları üzerinden kullanılarak etkinleştirilir. IRC kanallarına katılmak için çoğu zaman daha fazla giriş bilgisi gerekebilir, bu da kullanıcının IRC kullanımının zorluklarından biri olarak görülür.

Sonuç

Küresel çapta iletişim için IRC, özellikle arkadaşları iletişimde olmak veya gruplar aracılığıyla konuşmak isteyen herkese elim bir aracı sağlamaktadır. Aynı zamanda IRC servislerini kendi çalışma anlayışınıza ve alışkanlıklarınıza göre kişiselleştirebilmek kullanıcılar için çok kolaydır. Güvenli, kullanımı kolay, yaygın ve diğer internet araçlarından daha verimli olması nedeniyle IRC son yıllarda çok popüler hale gelmiştir.

Bunı mirc olarak içine link bas bu birinci makale

IRC, internet üzerinden iletişim için kullanılan bir protokoldür. İnternet üzerinden iletişim amaçlı olarak oluşturulmuş olan IRC kanallarında, katılımcılar çeşitli konular üzerinde düşüncelerini paylaşarak içerik oluştururlar.

SuGaRBoY 177

İlk yorum yazan siz olun.

Cevap bırakın
Gerekli alanlar işaretlenmiştir. *

Dost Siteler Sohbet Odaları - Sohbet Siteleri - Mobil Sohbet - Chat Sohbet